top of page

Hakkımızda

Türkiye’de çağdaş dans alanındaki yaratıcı çalışmaları desteklemek ve dansın gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2005’de kuruldu. Çağdaş dansı var eden dansçı, koreograf, sahne tasarımcısı, ışık tasarımcısı, kostüm tasarımcısı, müzisyen, kuramcı, eleştirmen, teknisyen, seyirci gibi öğelerin ortak çalışmalar yapabilmesini amaçlar. Bağımsız bir dans derneği olarak öncelikli amaçları, İstanbul 'da çağdaş dans ile ilgili sanatçılara, birlikte iş yapabilme ve tartışma mekânı sunmak ve projeler önermektir. ÇATI’da üretilen projelerin, farklı kültürlerle ve ülkelerle ilişki kurmasını ve bu iş birliğini yeni bir üretime dönüştürmeyi hedefler. Çağdaş dans ve farklı disiplinlerden, hareket ve beden ile samimi, kararlı bir ilgisi olan herkesi kapsar.

WhatsApp Image 2024-10-24 at 14.50.33.jpeg

Tarihçe

ÇATI grubu, 1996 yılında, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’na bağlı (TAL) Tiyatro Araştırma Laboratuvarı stüdyosunda bir araya geldi. Yaratıcı oyuncu ve Tiyatro Antropolojisi üzerine çalışmalar yapan bu birimin yöneticileri Beklan Algan ve Ayla Algan’ın TAL Stüdyosu’nu dans çalışmalarına açmaları ile ilk çalışmalarını 1996 yılının Mayıs ayında yapmaya başladılar. Mustafa Kaplan’ın yönetimindeki dans çalışmaları, laboratuvar tiyatrosunun etkisi/katkısıyla, dansçıların, oyuncuların hareket ihtiyaçlarıyla buluşup, ücretsiz dans, hareket atölyelerine ve gösterilere dönüştü. ÇATI Derneği’nin kuruluşuna sonradan kaynaklık edecek olan “çekirdek” grup, mekâna, projelere, mevsimsel ruh hallerine ve hatta günün saatlerine göre kâh azalan kâh çoğalan, farklı disiplinlerden gelen, çalışmalarını kurumsal ve/veya ticari yapıların dışında sürdürmeye azmetmiş arkadaşlardan (Mustafa Kaplan, Sevi Algan, Filiz Sızanlı, Talin Büyükkürkciyan, Ömer Uysal, Ayşe Orhon, Gurur Ertem, Aydın Silier, Özlem Alkış, İrem Çalıkuşu, Aytül Hasaltun) oluştu. (TAL) Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nın stüdyosunda , deneyimlerin paylaşılması esasına dayanan dans/hareket çalışmaları, kimi grup üyelerinin yurtdışına gidip yeni deneyimler edinmesi ve geri dönüşlerinde bu deneyimleri grup ile paylaşmaları sayesinde zenginleşti. Zamanla genişleyen grubun yeni bir mekân ihtiyacı üzerine, çalışmalar 2001 yılında Sadri Alışık Sokağı’na taşındı.

Elbirliğiyle boyası yapılan ve zemini döşenen yeni stüdyonun akan çatısını onarmak için gösteri yapma teklifi Aydın Teker’den geldi. Aydın Teker, Frederich Cornett,  Martin Sonderkamp, Naoko Noshiro, Zeynep Tanbay, Mustafa Kaplan’ın koreografileri ve gönüllü performansçıların oluşturduğu “ÇATI” isimli gösteri 2002 yılında İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle sahnelendi. Kolektif bir yapı olan çalışma grubu yeni ismini kendiliğinden buldu, ismi “Çatı Dans Stüdyosu” oldu. Çekirdek kadrodan gelen Aydın Silier yeni stüdyoda da ekonomik desteğini sürdürdü.

Çatı Stüdyosu’nda birçok ulusal, uluslararası dansçı ve koreograflarla atölye çalışmaları gerçekleştirildi. İstanbul’da dans, performans ve kontak doğaçlama üzerine çalışan, ticari olmayan ilk bağımsız mekân oldu. İstanbul'da çağdaş dans alanındaki bu yeni ve dinamik yapı, grubu farklı bir oluşuma yönlendirdi. ÇATI grubu, bu yeni yapının çağdaş dans ile sosyal yaşamın arasında bir köprü oluşturabilecek bir sivil toplum kuruluşu olduğu yönünde bir fikir birliğine vararak 2005 yılında, ilk gruba Sezen Tonguz’un da katılımıyla “Çatı, Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği”’ni kurdular. Dernek olarak, ÇATI Stüdyosu’nda, 2011 yılına kadar birçok uluslararası sanatsal ve sosyal çalışmalar yaptılar ve projelere destek oldular.

ÇATI Stüdyosu’nda, 24 Aralık 2011 yılında çıkan yangın nedeniyle 10 yıllık mekânlarını/yuvalarını bırakmak zorunda kalan grup,  üretim, prova, atölye ve gösterimlerini kendilerine kucak açan mekânlarda “Gezici Çatı” olarak sürdürmeye devam etti. 2012 yılında (TAL) ile paylaştıkları, ‘’Çatı&TAL Ortak Mekân’’ adını verdikleri Karaköy’de yeni bir stüdyoya taşındılar. Taldans’ın “Stüdyo Karaköy” olarak kullandığı ve Çatı&TAL’e devrettiği bu mekândan, Galataport dönüşüm projesi kapsamında binanın yıkılacağı gerekçesiyle 2013 yılının Aralık ayında, ayrıldılar. Bütün geçmiş deneyimlerini, ortaklıklarını ve yeni heyecanlarını Tophane, Hacı Mimi Külhanı Sokak No:1 adresine taşıdılar.

1996 yılından bu yana, ÇATI’da, birlikte çalışma içgüdüsüyle gelenekselleşmiş olarak her gün yapılan dans ve hareket dersleri, kontak doğaçlama çalışmaları, Japon şaman geleneğinden etkilenen İida Shigemi’nin Üç Hazine ile TaMaChi Enerji Hamamı buluşmaları ve farklı ülkelerden gelen dansçı ve koreograf dost ve meslektaşlarımızla yapılan çalışmalarla şekillenmektedir.

ÇATI Derneği aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı desteği ve işbirliği içerisinde üniversite mekânında atölye ve projeler yapmaktadır. 

Birlikte çalışmaya 1996 yılında başladığımız topluluğumuzla, 2005 yılında dernekleşmiş olan ÇATI grubuna sonraki yıllarda katılan yeni üyelerle ve farklı enerjilerle grubun/derneğin yürütücüleri değişmiştir; bu nedenle bütün süreç dönemlere ayrılarak değerlendirilmelidir.

 

2001 yılından bu yana ÇATI’nın destek olduğu dans ve sosyal projelerinden bazıları;

Sek Sek, Solum: Performans, Mustafa Kaplan, Filiz Sızanlı/Taldans

Yarın Oynadı Bile: Performans, Carlos Pez, Sevi Algan/Çatı (Ç.D.S.D.)&Kunstenfestival 0090

Lost&Founds: Performans, Ömer Uysal, Talin Büyükkürkçiyan, Haim Adri, Helena Berthelius 

Aynı Masada: Performans, Loïc Touzé, Anne Kerherzo, ÇATI grubu 

Elim Sende Projesi: Kimsesiz ve zihinsel engelli öğrenciler ve okullarındaki eğitimcilerin, dans, hareket ve drama ile tanıştırılması/Sevi Algan, Özlem Alkış, Murat Seyfi ve yerel kurumlar

Elim Sende Derneği: Çocuklarla sanatsal çalışmalar, sosyal aktiviteler, uluslararası projeler/Defne Erdur, Talin Büyükkürkçiyan, Lerna Babikyan, Şebnem Yüksel, Esra Yurttut

E-motional Bodies and Cities: Avrupa’da hareketlilik ve sanatsal değişim sağlamak/Avrupa Kültür Programı&ÇATI (Ç.D.S.D.)

Neden Dans Ederiz: Araştırma projesi, Ömer Uysal ve Sezen Tonguz  

Çağdaş Dans Terimleri Kılavuzu: Ayşe Orhon

İzlek:  Gösterimler, sunum ve tartışma etkinliği, Ayşe Orhon

Hareket!: Atölyeler, seminerler, tartışma platformları ve performanslar (Joao da Silva, Angus Balbernie, Louic Touze, Latifa Laabisi, Sophie Lesard, Mark Tompkins, Armando Menicacci Johannes Birringer) Vivian Saragosi, Dijan Albayrak’ın girişimi ve Avrupa Kültür Vakfı ile Mekân Stü., İst. Bilgi Ünv., Artez, K77, AFAA, F.K.M, İngiliz ve Hollanda Kons., Goethe Ens. 

DBM 4. Akdeniz Dans Havzası Buluşması: Akdeniz ülkelerinden dans pratisyenlerinin buluşup, deneyimlerin paylaşılması,  Mustafa Kaplan, Zeynep Günsur’un katkılarıyla

TRANSIT İstanbul Doğaçlama Günleri: Yanael Plumet, Talin Büyükkürkçiyan ve Defne Erdur 

Gezici ÇATI: 2011’de çıkan yangın dolayısıyla, derneğin üretim, prova, atölye ve gösterim

faaliyetleri farklı mekânlarda sürdürüldü. 

Görün!  Gösteri Akşamları: Lerna Babikyan, Çatı Grubu

catidadans@gmail.com

© 2035 by Peter Collins. Powered and secured by Wix

bottom of page